As someone specializing in taxation, and having cleared my CA Inter a year ago,

As someone specializing in taxation, and having cleared my CA Inter a year ago, I’m currently knee-deep in preparing for my CA Final exams. I’m also doing my articleship with a mid-sized firm focusing primarily on GST and Income Tax assessments.

My query relates to the practical application of Section 54F of the Income Tax Act. I understand the basic conditions for claiming exemption on the sale of assets other than residential property when investing in a residential house. However, I’m facing a real-world scenario in my articleship that’s throwing me for a loop.

A client sold inherited agricultural land (outside the 8 km radius mentioned in the Income Tax Act, so classified as a capital asset) and within two years, purchased a house. However, instead of investing the entire net consideration in the new house, they used a portion to repay a pre-existing home loan on a different property they already owned.

My understanding is that only the amount actually invested in purchasing the new house would qualify for the Section 54F exemption. Am I correct in assuming that using part of the sale proceeds to repay the loan on the other property would not qualify, even though it’s ultimately related to residential property? Or is there any possible argument to be made under ICAI guidelines or judicial precedents that could allow them to claim a higher exemption considering the entire net consideration was indirectly utilized for residential purposes?

Hi Simran,

That’s a great question, and you’re right to be thinking critically about the application of Section 54F. My understanding, and I’ve encountered similar situations myself during audits, aligns with yours.

While it’s tempting to argue that repaying a pre-existing home loan is indirectly for residential purposes, Section 54F is quite specific. The exemption is primarily linked to the investment made in purchasing or constructing a residential house. Using the sale proceeds to repay a loan on an existing property doesn’t typically qualify.

You’re correct that only the amount directly invested in the new house qualifies for the exemption. I haven’t come across any ICAI guidelines or judicial precedents that broadly interpret “investment” in Section 54F to include loan repayments on a different property. The language of the Act and relevant case laws generally support a direct nexus between the sale proceeds and the purchase/construction of the new house.

What I would advise you to do is carefully document the flow of funds. Show clearly how much was directly invested in the new house and how much was used for loan repayment. This detailed record will be crucial if the assessment officer raises a query. In such a case, a persuasive argument might be built around proving the direct correlation between the loan-repayment and the acquisition of the new house but it will be a hard sell without strong evidence.